sigplus dokumentáció

Felhasználói leírás

Mielőtt a sigplus bármely lehetőségét használhatná, engedélyeznie kell a sigplus bővítményt. A telepítést követően az adminisztrációs felületen nyissa meg a Bővítmények menüt és válassza a Beépülő modul-kezelő menüpontot, majd kattintson a Content - Image gallery - sigplus elemre a listában. A megjelenő oldalon a bal oldali Részletek panelben válassza az Igen rádiógombot az Engedélyezett beállítás neve mellett.

Lépésről lépésre

Hozzon létre egy új cikket vagy nyisson meg egy már meglévőt, és gépelje a {gallery}mappanév{/gallery} szöveget a szerkesztőablakba, amelynek hatására a cikk megjelenítése során a beépülő modul a fenti aktivációs kód helyén a megjelölt mappanév nevű mappából származó képekből alkotott galériát jelenít meg. Ha az alapbeállításokon nem változtatott, akkor a sigplus a képeket a gyökérkönyvtár/images/stories/mappanév mappában fogja keresni, ahol gyökérkönyvtár a Joomla rendszer gyökerét jelentő mappának felel meg. Bármelyik előnézeti képre kattint, egy felugró ablak jelenik meg, amely a képet nagyobb felbontásban mutatja.

Tekintsük a következő példát. Gépelje a következő szöveget egy cikk törzsébe:

{gallery}fruit{/gallery} 

Az eredmény a következőképpen mutat:

Ahogyan az a példán látszik, csak egy meghatározott számú kép jelenik meg egyszerre, és navigációs gombok segítik a következő néhány képhez való görgetést, amely praktikus, ha a képgaléria sok képet tartalmaz.

Néhány esetben azonban célszerűbb minden képet egyszerre megjeleníteni, ehhez engedélyezze a szabad folyású elrendezést a bővítmény beállításai között. Az eredmény a következő:

Ahhoz, hogy címkékkel lássa el a galériában lévő képeket, tegye a következőket. A példa kedvéért tételezzük fel, hogy a fruit nevű mappa képeihez szeretne címkéket hozzárendelni, nevezetesen a cherry.jpg, pears.jpg és strawberry.jpg fájlokhoz. Új fájlokat a Médiakezelő segítségével tölthet fel.

  • Hozzon létre egy labels.txt nevű szövegfájlt a saját számítógépén.
  • Minden képhez gépelje be a fájlnevet, egy rövid címet és egy hosszabb leírást, függőleges vonallal (azaz a | karakterrel) elválasztva. A példánkban a labels.txt fájl tartalma az alábbi lenne:
cherry.jpg|Meggy|Az első tétel a gyümölcsgyűjteményemben.
pears.jpg|Körte|A második tétel a gyümölcsgyűjteményemben.
strawberry.jpg|Eper|A harmadik tétel a gyümölcsgyűjtményemben.
  • Mentse a fájlt UTF-8 formátumban. Ha Windows rendszerrel szállított Jegyzettömböt használja, válassza a Mentés másként… menüpontot a Fájl menüből, majd a dialógusablak alján a Karakterkódolás legördülő menüből válassza ki az UTF-8 listaelemet.
  • Használja a Joomla Médiakezelőt (vagy egy FTP klienst) és töltse fel a létrehozott labels.txt fájlt a fruit mappába, ahol a képei találhatók.
  • Gépelje a {gallery}fruit{/gallery} aktivációs kódot egy cikk szövegébe. A cikkhez kapcsolódó weboldal megjelenítésekor egy képre kattintva a felugró ablakban a nagyméretű kép alatt megjelenik annak a labels.txt fájlban megadott címe és rövid leírása is.

Részletes dokumentáció

A beépülő modulhoz nem tartozik részletes magyar nyelvű leírás.

Ha az angol változat alapján szívesen elkészítené a beépülő modul magyar nyelvű leírását, vegye fel a kapcsolatot a fejlesztővel.